מערכת העיכול

מערכת העיכול מכונה "המוח השני" מאחר ויש לה מערכת עצבים עצמאית משלה.  היא מקבלת אינפורמציה מהמוח אבל גם משפיעה עליו. מדובר במערכת עצבים עצומה שמכילה 500 מליון תאים ותאי עצב. שני המוחות מתקשרים זה עם זה באמצעות מערכת העצבים ומעבירים אינפורמציה שמאפשרת לקבוע למשל אילו הורמונים יופרשו מתי ובאיזו כמות. 

אחד ממרכזי המידע החשובים במערכת העיכול הוא המיקרוביום. 

המיקרובים הוא אוסף חיידקים, נגיפים ופטריות שמתגוררים במעיים ובגדול הם מתחלקים כמו בסרטים לטובים ורעים. הטובים מסייעים בפירוק המזון, ביצור סרוטונין ודופמין ושאר מטעמים בעוד הרעים מייצרים דלקות ושאר מרעין בישין. 

מחקרים חדשים יחסית מראים כי המיקרוביום, אוכלוסיית חיידקי המעי משפיעה על המוח ועל מצבנו הרגשי.    בין השאר הם שולחים איתותים להיפותלמוס, בלוטת יותרת המוח ובלוטת יותר הכליה - שלושת הכוכבים השולטים בתגובות למצבי סטרס באמצעות הפרשת הורמונים.  מחקרים שבדקו את השפעת המיקרוביום על המערכת הרגשית מצאו  כי המקרוביום של נפגעי טראומה שונה משל כאלה שאינם,  נמצאו הבדלים משמעותיים גם בקרב המיקרוביום של אוכלוסיה על הרצף, בקרב חולי אלצהיימר בקרב אוכלוסיה עם עודף משקל ואפילו בקרב א.נשים המתרגלים מדיטציה באופן קבוע. 

בגדול, ממש בגדול החיידקים "הרעים" אוהבים סוכר, פחמימות ריקות, מזון מעובד.  בעיקר הם מתרבים במצבי סטרס, טראומה, חרדה, דכאון והעדר פעילות גופנית. 

"הטובים" לעומת זאת משגשגים יותר בסביבה תזונתית בריאה, בסביבה רגשית נינוחה, וכאשר הגוף פעיל גופנית. 


הצטברות רעלים

מערכת עיכול במיטבה ערוכה לאפשר ספיגה מירבית של חומרי הזנה איכותיים, ופינוי פסולת. 

כאשר הגוף עמוס ברעלים שהם תוצרים של מזון מעובד ומשומר, חמרי הדברה והורמונים, העדר פעילות גופנית, רמות סטרס גבוהות והצטברות של רגשות לא מעובדים,  הגוף מתקשה לפנות את הפסולת והוא צובר רעלים שעלולים להביא למחלות כרוניות אבל גם לכאבי וסת, מחזורים לא סדירים, קשיי פוריות אצל נשים וירידה דרמתית (שאנחנו עדים לה בעשורים האחרונים) באיכות הזרע בקרב גברים. 


עצירות 

עצירות היא תופעה רווחת שגורמת לאי נעימות, לתחושת כובד עד כדי קושי לתפקד שנשים רבות סובלות ממנה. עצירות יכולה לנבוע מסיבות שונות וכאשר  היא כרונית היא עלולה  גם להוביל לטחורים בדרגות שונות ופיסורה. בכל מקרה מומלץ מאוד להקפיד על שתיה מרובה של מים, תזונה נכונה עשירה בסיבים ותנועה. 


תסמונת המעי הרגיז

תסמונת המעי הרגיז מתארת מכלול תסמינים במערכת העיכול: כאבי בטן, נפיחות, עצירות, שלשולים או שילוב ביניהם וגזים.  והיא נפוצה אצל נשים פי שלושה מאשר בגברים. לא ידוע ממה נגרמת התסמונת אך יש השערות שונות כגון: בעיות תקשורת בין המוח ומערכת העצבים של מערכת העיכול (המוח השני),  שינויים הורמונלים ושינוי בהרכב המיקרוביום. כמו כן נמצא קשר הדוק לסטרס. תזונה מאוזנת, שתיית מים מספיקה, פעילות גופנית והפחתת סטרס ככל שניתן נמצאו מקלים. 


סיבו

סיבו הוא שגשוג יתר של חיידקים במעי הדק שגורמים לתסיסה מוגברת של המזון מיד לאחר ארוחה ויוצרים גזים רבים וחומרים נוספים.  התסמינים הנפוצים הם : גזים, שלשול או עצירות ונפיחות. לעיתים יש גם כאב, צרבת, בעיות בספיגת המזון וחוסר נוחות בבטן.  

סיבו מעיד על תפקוד לקוי של הסוגר שמפריד בין המעי הדק למעי הגס ותפקידו למנוע מעבר של חומרים מזיקים למעי הדק שאמור להיות נקי מהם. מאיזושהי סיבה המעבר החד כיווני הופך לדו כיווני. 


מחלות דלקתיות 

נגרמות כתוצאה מדלקת במערכת העיכול או במעי הגס כגון קרוהן וקוליטיס. סימפטומים כגון: שלשולים, דימום, כאבי בטן ועייפות. מחלות דלקתיות קשורות לתפקוד מערכת החיסון ומחקרים מעידים על קשר להרכב המיקרוביום.


הזווית הרגשית

מערכת העיכול מעכלת מזון אבל גם רגשות ואירועי חיים. כל מה שלא עוכל,  שלא עובד או הושתק, בין אם מדובר ברגשות כואבים או זכרונות טראומתיים - נשמר בבטן ועם הזמן מצטברים במערכת רעלים רגשיים שעלולים לעשות "בלאגן בבטן". במהלך הטיפולים צפים לפעמים רגשות וזכרונות רק מעצם  המגע, מתשומת הלב, מהנכונות להקשיב. עצם המודעות תומכת בשחרורם. לעיתים זה מספיק, לעיתים יש צורך בעיבוד מעמיק במסגרת טיפול רגשי. 


הטיפול בקליניקה


כאמור בקליניקה אני משלבת בעיקר שתי גישות: סובדה וקרניוסקראל. בדרך כלל קרניוסקראל יבוא לידי ביטוי בתחילת הטיפול ובסופו כאשר במרכז עיסוי בטן ואגן. 

סובדה 

המגע בבטן משפיע על מערכת העיכול ומסייע לאיזונה. הוא מאפשר בהדרגה לרחם לשוב למקומה כך שאברי האגן יכולים להתארגן מחדש במקום המדויק להם. משפר את זרימת הדם לאברי הבטן והעיכול שמוזנים טוב יותר ותפקודם משתפר, ממריץ את מערכת הלימפה ומעורר אותה לפנות פסולת מאברי הבטן וחלל האגן לרבות רעלים רגשיים, משחרר את הסרעפת ובכך מסייע להעמקת הנשימה שתורמת להזנה ופינוי, משפר את ההולכה החשמלית בין המח למח השני השוכן במערכת העיכול, מחזק את המערכת החיסונית, מפחית סטרס, תומך ביצירת קשר עם רגשות מודחקים. עיסוי סובדה יכול להועיל לאיזון מערכת העיכול ולשיפור בעצירות, מעי רגיז, צרבות, ומחלות מעיים דלקתיות. 


קרניוסקראל

אנחנו מרגישות הכל בבטן, מערכת העיכול מדברת אלינו בשפתה שלה. עצירות, שלשול, כאבי בטן, מחלות דלקתיות ועוד. המיקרוביום שלנו מושפע לא רק מהתזונה שלנו אלא גם מרמת האיזון והתפקוד של מערכת העצבים.

קרניוסקראל בגישה הביודינאמית באמצעות מגע עדין וקשב מאזן את מערכת העצבים, מחזק את מערכת העצבים הפאראסימפטטית  (המרגיעה) ותומך בהתעוררות כח הריפוי שטמון בגוף. המגע העדין מחזק את ציר עצב הואגוס שמהווה מרכיב משמעותי בתקשורת הדו כיוונית בין מוח העיכול למוח. למעשה  כ 80 אחוז מפעולת עצב הואגוס עניינה איסוף אינפורמציה ממערכת העיכול וחלל הבטן אל המוח ורק  20 אחוזים מוקדשים לקליטת איתותים מהמוח.